Magunkról

Portálunk folyamatos fejlesztés alatt áll, a használat során esetlegesen tapasztalt hibákért elnézést kérünk, és az erről szóló észrevételeket a fejlesztők ezúton is köszönik. (Az észrevételek a KAPCSOLAT menüpont alatt tehetők.)

A 2021/2022-es évadban az EMMI támogatásának köszönhetően létre tudott jönni egy, csak fatal, frissen, vagy 2 éven belül végzett, diplomás táncosokból álló kamaraegyüttes, amely célkitűzése, hogy magyar koreográfusok rég nem játszott darabjait újítsa fel, illetve fiatal koreográfusoknak biztosítson bemutatkozási lehetőséget, évadonként 2 bemutatóval, cc 30 előadás megtartásával megközelítőleg egyharmad-kétharmad arányban Budapesten, és vidéki helyszíneken.

2021. szeptemberében 2 tagunknak lehetősége volt egy izgalmas összművészeti produkcióban szólistaként szereplni a Fővárosi Nagycirkuszban, a Carmina Burana előadásban. 2021. decemberében 6 Diótörő előadásunk volt, ebből 2 vidéki nagyvárosokban, 3 pedig Budapesten, a József Attila Színházban, amiből az egyik hátrányos helyzetű gyerekeknek és családoknak megtartott jótékonysági előadás volt.

A 2021/2022-es évadra tervezett két bemutatóból az első 2022. Január 24-én volt, a Nemzeti Táncszínházban, Habiszti címmel. (Koreográfusok: Földi Béla, Hámor József, Kovács Zsolt, Kováts Gergely Csanád, Sárközi Gyula)

Második bemutatónkkal együttesünk egyik legnagyobb magyar koreográfusunk, Seregi László emléke előtt tisztelgett 2022. Május 14-én egy ünnepi gálaműsor keretében. Az emlékesten olyan nagysikerű darabjaiból láthatott részleteket közönségünk neves művészek közreműködésével mint a Spartacus, a Makrancos Kata, Macskák  és egyik rég nem játszott darabját a Bach zenéjére készült AIR című etűdöt, illetve részleteket a Szentivánéji Álom című balettből.

A Társulat története 2019-ig

A Sárközi Gyula Társulat a KFKI Kamarabalett jogutódja. Korábban a KFKI Kamarabalett új produkcióit a KFKI Csoport szponzorálta, de mivel a névadó szponzor mint önálló cég megszűnt, – beolvadt egy nagyobb cégcsoportba –, együttesünk már nem kapott tovább szponzori támogatást, így az együttes neve megváltozott, az alapító művész nevét vette fel.

A Sárközi Gyula Társulat – akkor még KFKI Kamarabalett néven – 2001. november 19-én a Madách Színházban mutatta be első előadását „Mindenki – LGT Táncképek” címmel, amely igen nagy sikert aratott. A produkció iránt olyan nagy érdeklődés mutatkozott, hogy a 2002-es Budapesti Tavaszi Fesztivál is műsorára tűzte.

2003-ban a KFKI Kamarabalett Shakespeare egyik tragédiáját, mutatta be, XXI. Macbeth címmel. A közismert dráma táncadaptációja merészen aktualizált, színházi eszköztárában eddig nem használt elemek is szerepeltek. Ilyen például a csatajelenetek „Mátrix” c. filmeket idéző repülése, amelyeket addig a néző csak a moziban láthatott.

A KFKI Kamarabalett 2004. március 31-én tartott új bemutatójával, a Tam-Tangó című produkcióval harmadik alkalommal vett részt a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. 2005. november 14-én, a Magyar Állami Operaházban tartott hagyományos, Táncpaletta című magas színvonalú szakmai rendezvényen kiemelkedő szerepet kapott a darab. Harmadik felvonásként a KFKI Kamarabalett egyedüli szereplőként a Tam-Tangó részleteivel zárta a programot.

2006-ban a Tavaszi Fesztiválon a Bogármese című mesés tánc-show-t az azonos című könyvvel együtt, a Madách Musical Tánciskola növendékeinek közreműködésével mutatta be az együttes. Sárközi Gyula ötlete alapján írta meg a mesét Lázár Ervin és leánya, Zsófia. A mese a szeretetről, barátságról, megértésről szól. Egy igazi közös családi élmény, kisgyermekek és felnőttek egyaránt megtalálják a maguk gyönyörűségét. A Bogármesének 2010. november 08-án volt az ünnepi, 125. előadása.

2007-ben a Művészetek Palotája kérte fel a KFKI Kamarabalett alkotógárdáját egy újabb mesedarab színpadra állítására: Pán Péter – a megtalált fiúk.

2008-ban Jurányi Patrick koreográfiáját a Notre Dame-i Toronyőrt mutattuk be. 2009-ben két bemutatónk és egy TV premierünk is volt a Madách Musical Tánciskola Növendékeinek közremükődésével.

  • 2009. április, a Nemzeti Táncszínházzal közös bemutató: Gulliver a Törpék Országában,
  • 2009. december Diótörő a Művészetek Palotájával közös bemutató.
  • 2009. december Bogármese vetítése a Duna Televízióban.

2010/11-es évadban felújítottuk a Pán Péter – a megtalált fiúk c. darabunkat Székesfehérváron a Vörösmarty Színházban.

A 2011-es évad végén, illetve a 2011/12-es évadban lehetőséget kaptunk, hogy népszerű előadásainkat Budapest új látványszínházában a RaM Colosseumban adjuk elő.

2012. április 14-én tartottuk meg új, főleg a fiatalokat célzó darabunk bemutatóját „A Bulvár utca lakói” címmel a Madách Színház Stúdiószínpadán, 2012. 04. 21-én padig Salgótarjánban a JAMKK-ban.

A 2012/2013-as évad elején ősszel a Pán Péter – a megtalált fiúk c. előadással, ill. decemberben a Diótörővel (10 előadás) szerepeltünk a RaM Colosseumban. A 2012-es évet 5 Diótörő előadással zártuk Szekszárdon és Pécsen, ahol sportcsarnokokban teremtettünk színházi körülményeket, ezáltal több ezer gyermek karácsonyi hangulatához járulhattunk hozzá előadásainkkal.

2013-ban a RaM Colosseumban, Budapesti és vidéki nagyvárosokban sportcsarnokokban léptünk fel a Bogármesével és a Diótörővel összesen 59 előadással.

2014-ben főleg a Budapesten szerepeltünk, pl. a RaM Colosseumban, a Stefánia Kulturális Központban és a Mikulásgyárban. 2015-ben felújítottuk a „Pán Péter – a megtalált fiúk” c. előadásunkat, hatalmas sikerrel 31 db teltházas előadást tartottunk Budapesten a RaM Colosseumban. Ezen kívül szerepeltünk még a Stefánia Kulturális Központban ill.

2015. decemberében a pécsi és a dunaújvárosi sportcsarnokban a Bogármesével gazdagítottuk mintegy 5000 gyermek Mikulásünnepét.

2016-ban felújítottuk Gulliver a Törpék Országában c. táncjátékunkat, továbbá októbertől december elejéig 41 Bogármese előadást tartottunk a RaM Colosseumban.

2017.-ben az évek óta töretlen népszerűségnek örvendő Bogármese előadásaink mellett november-decemberben felújítottuk Diótörő című darabunkat, amelyből a RaM Colosseumban 20-at, Pécsen a Lauber Dezső Sportcsarnokban 3 előadást tartottunk.

2018-ban Bogármese előadásunk Érden 4 előadáson és a RaM Colosseumban 22 alkalommal volt látható.

2019. májusában Fonyódon volt látható. 2019. december 22-én a Diótörő előadásunk volt megtekinthető a József Attila Színházban.

Társulatunk állandó alkotói és munkatársi kapcsolatokat tart fenn, állandó társulati működés jellemzi. Önálló adminisztrációt, művészegyeztetést, PR-t működtet. A Sárközi Gyula Társulat az egyik olyan állandó játszási hellyel nem rendelkező társulat, amely ilyen magas előadásszámban tart egész estés, családi szórakozást biztosító tánc-előadásokat, amelyekkel hagyományainkhoz híven a szórakoztatás mellett a család, a barátság és elsősorban a szeretet, örökérvényű értékeit közvetíti nézőközönségének annak reményében, hogy az előadások végén lelkesen tapsoló ifjúságot nemsokára színházszerető felnőttként is viszontlátjuk majd.